Парламентът на Черна гора прие резолюция, осъждаща геноцида в Сребреница от 1995г. Решението беше прието с 55 гласа „за“ и 19 „против“ в 81-членната асамблея.

Резолюцията забрани отричането на убийството на повече от 8000 мъже и деца и определянето му като геноцид, а 11 юли беше избран за официален ден на траур и възпоменание на жертвите на клането в босненския град.

В рамките на същото заседание беше отстранен и просръбският министър на правосъдието, правата на човека и малцинствата Владимир Лепосавич. През април Лепосавич заяви, че ще признае определянето на събитията от 1995г. за геноцид, само когато всички замесени страни постигнат съгласие по спорния въпрос.

Снимка: EPA

Коментарите му предизвикаха ожесточени спорове в Черна гора, но вече бившият министър отказа да се извини за думите си. Това му донесе подкрепата на голяма част от просръбските законодатели в черногорския парламент, които са част от управляващия алианс на страната.

Премиерът Здравко Кривокапич обаче поиска отстраняването на Лепосавич, определяйки го като необходимо за гражданското общество, което настоява за европейска интеграция. Според Кривокапич обаче приемането на подобна резолюция е ненужно, защото според него тя ще задълбочи разделенията и конфликтите в обществото.

Снимка: EPA

Международен отзвук

Очаквано, решението на парламента на Черна гора доведе до реакции от Белград и Сараево.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е „напълно ясно“, че резолюцията за Сребреница е „против жизнените интереси на сръбския народ“.

Според него обаче това няма да попречи на икономическото сътрудничество на двете страни. Той обяви, че сръбското правителство ще продължи да „помага на културните институции в Черна гора“.

„Готови сме да помогнем, просто не говорете много за приятелство и братство", добави президентът на Сърбия.

В Босна, където подобна резолюция все още не е приета, Шефик Джаферович, член на Тристранното председателство на страната (представител на бошняците), приветства решението на черногорския парламент, наричайки го „огромен принос за укрепване на мира и доверието“.

Европейската комисия също подкрепи решението на страната, чиято основна цел е присъединяването към Европейския съюз.

„Както беше посочено по-рано, Европейският съюз отхвърля и осъжда всяко отричане или погрешно тълкуване на геноцида в Сребреница", каза Ана Писонеро, говорител на ЕК.

Тя добави, че се очаква всяка държава, която се стреми да стане член на ЕС, да се придържа и да популяризира ценностите на Европейския съюз, свързани с демокрация, равни човешки права, толерантност и справедливост, което включва и „отношение към жертвите на геноцид с най-голямо уважение и достойнство“.