Балтийските републики, които заедно с Полша ще получат по един батальон от НАТО за отбрана, вече подготвят инфраструктурата за международните подкрепления.

Каква е ситуацията в Естония и каква военна помощ вече са получили балтийските държави?

Снимка: btvnovinite.bg

Съединените щати са дарили на балтийските републики ново въоръжение и оборудване, Естония е получила противотанкови ракети Джавелин за 33 млн. долара, които са предназначени за унищожаване на бронирани машини, а Литва – радиооборудване  на стойност 24 млн. долара за комуникация от зоната на бойни действия с авиацията за поддръжка.

Балтийските републики вече имат оборудване, център за обучение и сертифицирани специалисти, които могат в случай на нужда да поискат поддръжка по въздуха от Алианса.

Снимка: btvnovinite.bg

Майор Грег Елдридж, който е командир на отделение за огнева сила споделя, че трябва задължително да се правят тренировки с оборудването.

– Не е ли опасно това, което правите – да сте на земята и вашите колеги във въздуха може нещо да объркат?

– Не. Затова го тренираме, ако се изпълнява правилно е абсолютно безопасно за нас. Трябва да се планира внимателно, да се изчисли височината на прелитане на хеликоптери и на щурмовите самолети, внимателно откъде стрелят оръдията, защото в едно и също време може да има в зоната на бойните действия и хеликоптери и да има взривове от индиректен огън.

Снимка: btvnovinite.bg

Целите се набелязват и подсветват от лазерната система в бронираната машина „Страйкър”. Тя осигурява и комуникациите между авионасочвачите и пилотите. Машината определя и точните координати на целта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-голямото предизвикателство е следенето на това, което се случва на бойното поле, да видиш къде са попаденията и така да се случват нещата, че да съхраниш собствените подразделения и да опазиш цивилните, да не бъдат изпратени снарядите на погрешното място”, пояснява сержант Баланчино от втора кавалерия сили на САЩ в Европа.

Повече по темата гледайте тази вечер в bTV Репортерите.