Броят на жертвите на нападението в Берлин, при което камион се вряза в коледен базар, се увеличи до 12, съобщи за bTV кореспондентът на в. „24 часа“ Капка Тодорова.

Предишната информация беше за деветима загинали.

48 души са ранени, като голяма част от тях са в тежко състояние.

Камионът е изминал 50 – 80 метра през базара преди да спре. Тогава от кабината му изскочил мъж и побягнал. Той е заловен на около километър от мястото на инцидента, близо до зоологическата градина на Берлин.

Мъжът е афганистанец или пакистанец. Трудно е да се установи точната му самоличност, тъй като е представил най-различни имена. Влязъл е в Германия през февруари 2016 г., представяйки се за бежанец, и е подал молба за убежище, но му е било отказано.

В кабината на камиона е намерено тяло на мъж. Все още не е ясно дали е загинал по време на атаката или вече е бил мъртъв. Той е полски гражданин – шофьорът на камиона. Предполага се, че е бил отвлечен и убит от похитителя.

Прекарвал е стомана от Италия. Пристигнал е по-рано, но от компанията, която трябвало да вземе товара, го уведомили, че не могат да го приемат и му казали да пренощува някъде и да се върне тази сутрин.

Уликите, че става въпрос за атентат, са все повече. Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обаче коментира, че все още се въздържа да назове атаката атентат, но всичко сочи натам.

Според чуждестранната преса „Ислямска държава“ е поела отговорност за нападението, но тепърва предстои да се изясни дали това е така, коментира Тодорова.

Нападението беше извършено на коледния базар в центъра на Западен Берлин – един от най-посещаваните, включително от туристи, около 20 ч. – след края на работния ден и затварянето на магазините, когато много хора минават за чаша греяно вино.

Полицията в Германия успя много бързо да успокои ситуацията, давайки информация за случилото се – на всеки 15 минути в „Туитър“ на немски и английски език. Макар берлинчани да бяха помолени да не напускат домовете си, беше разсеяно притеснението, че се готви нещо друго, добави Тодорова.

По думите ѝ в Германия всички очакват атентати. Само тази година има над дузина предотвратени атаки.

Вижте повече във видеото:

Президентът Росен Плевнелиев остро осъди нападението. „Дълбоко потресени сме от тези грозни актове на терор в светлите дни преди Коледа. Непонятно за нас е жестокото желание за отнемане на човешки животи“, каза държавният глава.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV българка, живееща в Берлин, разказаха за живота в града и също потвърди, че няма паника.

Средно- и западноевропейски митрополит Антоний коментира, че Берлин няма да е същият след вчера.

Вижте повече във видеото: