Европейската комисия ще открие утре наказателни процедури срещу държавите от ЕС, които не регистрират чужденците, навлезли на тяхна земя. Това съобщи говорителят на комисията Наташа Берто, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че според общностното законодателство всеки гражданин на държава извън ЕС трябва да бъде регистриран и да му бъдат снети пръстови отпечатъци, щом влезе в ЕС. Говорителят отказа да уточни кои са държавите, които ще бъдат наказани, но отбеляза, че те вече са били предупредени.

„Броят на регистрираните мигранти не съответства на броя на навлезлите в ЕС”, поясни Берто.

Орбан вече ни е важен

„ЕК е дълбоко загрижена от събитията по границите”, посочи говорителят на ЕК Маргаритис Скинас.

В отговор на въпрос той заяви, че унгарският премиер Виктор Орбан е ключов играч в намирането на решение с мигрантската криза.

По думите на говорителя ЕК предлага мерки, които включват по-решително връщане на онези мигранти, които не получат статут; повишаване на сигурността по външните граници; наказания за държавите, които откажат да участват в схемите на разселване на получилите статут.

Скинас не подкрепи идеята на АЛДЕ за отнемането на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. Снощи от политическата група в Европейския парламент разпространиха позицията си срещу Будапеща заради въведеното право на армията да използва оръжие срещу мигрантите.

Подкрепяме квотите

Ще подкрепим разпределението на 120 хиляди мигранти в ЕС и смятаме, че този ангажимент трябва да бъде задължителен, защото иначе се обезсмисля неговото прилагане. Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова, която пристигна за поредното извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

"Нямаме основание да променяме позицията си, ще потвърдим, че решението за квотното разпределение е начало на по-добрия контрол. Това е временно решение, трябва да се търсят принципните подходи за прекратяването на кризисната ситуация", допълни в отговор на въпроси вицепремиерът.

Тя определи като "справедлив и балансиран" предложения механизъм за разселването на мигрантите. "Нямаме основание да се откажем от този принцип", добави Бъчварова.

"Най-важно е да се търси решение там, където проблемът е възникнал, успоредно с осигуряването на сигурността на външните граници на ЕС", коментира Бъчварова.

По повод намеренията на Унгария да не се възползва от възможността да разсели 54 хиляди мигранти, пристигнали на нейна територия, вицепремиерът уточни, че нашата страна ще предложи общата бройка от 120 хиляди разселени по квотите на ЕК да се запази.