Налице е "реална и непосредствена опасност" Русия да повтори своите кампании в Крим и Украйна, за да дестабилизира държавите от бившия съветски блок. Това заяви британският министър на отбраната, цитиран от „Скай Нюз”.

Майкъл Фалън каза още, че НАТО трябва да бъде готов за руската агресия срещу своите членове, включително Латвия, Литва и Естония.

Той предупреди, че действията на Русия може да включват използването на нередовна войска, кибератаки и разпалване на напрежението чрез етническите руски малцинства.

"НАТО трябва да бъде готова за всякакъв вид агресия от страна на Русия, независимо от нейната форма. НАТО се подготвя", каза той.

Майкъл Фалън
Снимка: EPA


Фалън добави, че е притеснен "натиск върху балтийските държави", който указва руският президент Владимир Путин.

По-рано този месец два руски бомбардировача с далечен обсег на прелетяха над Ламанша край бреговете на Борнмът.

"Това се случва за първи път от Студената война насам и просто показва необходимостта да се реагира всеки път", добави Фалън.

Неговите коментари идват, след като премиерът Дейвид Камерън призова Европа да каже на Русия, че ще бъде изправена пред икономически и финансови последици за "години напред", ако продължава да дестабилизира Украйна.

"Подкрепяните от Русия бунтовници в източната част на Украйна използват руски ракетни установки, руски танкове, руска артилерия, не можете да си купите тази техника в eBay. Всичко това няма как да дойде от друго място, идва от Русия и ние го знаем. Затова трябва да бъдем много твърди в санкциите си и да заявим на Владимир Путин: "Това, което правите, е неприемливо и то ще има икономически и финансови последици за много години напред, ако не престанете", заяви той.

Позовавайки се на свои източници, „Скай Нюз” съобщи, че миналата нощ изтребители на Кралските военновъздушни сили са ескортирали два руски бомбардировача Ту-95 от брега на Корнуол.

Първият F-35B Lightning II, който защитава британското въздушно пространство
Снимка: EPA


Военният кореспондент на „Скай” заяви, че руските самолети са преминали през западния бряг на Ирландия. „Тези самолети редовно облитат британското въздушно пространство. Не навлизат в него, защото това би било нарушение, но минават много близо”, предаде журналистът.