В писмо от 27 страници до управата на затвора, където излежава 21-годишна присъда, масовият убиец Андерш Брайвик, виновен за смъртта на 77 души, се оплаква, че условията, при които е държан, "са нечовешки", предаде Франс прес.

Брайвик, който е държан в почти пълна изолация при много строга охрана и при постоянно наблюдение в затвор близо до Осло, негодува, че всеки ден го претърсвали, кафето му било студено, не получавал всички писма, които били адресирани до него в затвора, и не нямал възможност "да изразява политическите си убеждения".

Макар фактите, изложени от убиеца, да са верни, оплакванията му звучат анекдотично, изтъкват медиите в страната. Той се оплаквал още от това, че не му разрешавали да държи хидратантен крем в килията си, и че "на всичко отгоре не се разрешава да има каквито и да било украшения".

Особено остро реагира Брайвик срещу факта, че в затвора са му били отнети компютърът и достъпът до интернет, с които разполагал по време на предварителния арест. Тези оплаквания са свързани с изразеното от него намерение "да продължи идеологическата си борба от затвора".

Автентичността на извадките от писмото, публикувани във вестника, била потвърдена от неговия адвокат. "Той смята, че ситуацията, в която се намира, ограничава човешките му права и свобода на словото, и настоява, че е обект на нечовешко отношение", подчертал защитникът.

Според действащия в Норвегия наказателен кодекс 21-годишната присъда е максималната, която може да бъде наложена на Брайвик за извършените от него масови убийства. Тя обаче може да бъде удължавана неограничено, ако се прецени, че той представлява опасност за обществото.