Британският премиер Борис Джонсън прекара второ денонощие в интензивното отделение на болницата. Той остава в добро настроение и диша самостоятелно.

Снимка: bTV

Това съобщи на редовния брифинг на "Даунинг стрийт" външният министър Доминик Рааб, който замества Джонсън начело на правителството.

Снимка: bTV

Тази официална информация успокои британците, след като през изминалия ден се появиха съобщения в "Туитър", че премиерът е починал в болницата. Малко по-късно стана ясно, че както новината, така и профилът с името на Би Би Си, са фалшиви.

Джонсън беше приет в лондонската болница "Сейнт Томас" в неделя с "упорити симптоми" на коронавирус, а в понеделник беше преместен в интензивното, след като състоянието му се влоши.

Снимка: bTV

"Състоянието му е било стабилно през нощта. Той получава стандартно лечение с кислород и диша самостоятелно. Не му е необходима механично обдишване. В добро състояние на духа е и в съответствие с обичайната практика, състоянието му се следи отблизо в интензивното отделение", заяви Рааб.

Кралица Елизабет е изпратила послание на семейството на Джонсън и на приятелката му Кари Саймъндс, в което казва, че мисли за тях и пожелава на премиера бързо и пълно възстановяване.

Отчетен бе рекорд от 786 починали за денонощие. Общият брой на смъртните случаи вече е малко над 6000. Тази статистика обаче не включва починалите в старческите домове, хосписите и вкъщи. Хоспитализираните са близо 19 хиляди.

Снимка: bTV

На този фон Сю Радфорд и съпругът й Нийл, които са известни като най-многодетните родители във Великобритания, съобщиха за раждането на бебе - 11-ата им дъщеря.

Момиченцето все още няма име, тъй като семейството не може да го регистрира заради ограниченията във връзка с разпространението на коронавируса. Във Великобритания срокът за регистриране на новороденото е 42 дни след раждането.