Най-малко 50 души, в това число жени и деца, бяха убити, а десетки бяха ранени при въздушни удари над две болници и училище в Сирия.

Сградите бяха разрушени.

И двете лечебни заведения се намират в Северна Сирия, като една от сградите е болница на „Лекари без граници“. От благотворителната организация предупредиха, че нападенията оставя десетки хиляди хора в района без медицински грижи.

Осем медици се водят безследно изчезнали при атаката срещу болницата, намираща се в град Маарат ал-Нуман, в провинция Идлиб, съобщи председателят на френското подразделение на „Лекари без граници“ Мего Терзиан.

„Това очевидно е атака срещу медицинската мисия. В днешно време да бъдеш лекар или медицинска сестра в районите, контролирани от опозицията, е все едно да бъдеш престъпник. За жалост, ако си лекар и работиш в болница, ставаш обект на нападения от страна на сирийския режим“, каза Терзиан.

Още 12 души са загинали при нападения срещу друга болница в града, както и срещу болница и училище в град Азаз, близо до границата с Турция, съобщават опозиционни източници.

Местни наблюдатели обвиняват силите на режима и руската авиация за нападенията.

Новите кръвопролития идват броени дни, след като световните сили се договориха за прекратяване на огъня в Сирия. Според Русия, също страна в преговорите обаче, примирието не се отнася за руските въздушни удари, които спомогнаха да се изравни балансът на силите в полза на режима в Дамаск.

Междувременно Турция обяви, че няма да предприема сухопътна операция на сирийска територия, въпреки засилените удари от турска страна по позиции на кюрдите в Сирия.