И днес не беше постигнатото отдавна чаканото споразумение за бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания. Преговарящите от двете страни на поредния рунд в Лондон заявиха, че правят пауза в разговорите, за да могат да разговарят с политиците и да получат указания как да продължат, информира „Ройтерс“.

Това става по-малко от 4 седмици преди Великобритания окончателно да излезе от ЕС на 31 декември. Двете преговарящи страни заявиха, че разговорите са блокирани по три основни теми и всяка от тях настоява за отстъпки от другата, за да може да се договорят по-благоприятни правила за търговията между тях.

Те се договориха да направят пауза, за да могат да информират своите ръководители за състоянието на преговорите. Утре председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън ще обсъдят създалата се ситуация, съобщиха те.

Ако двете страни не успеят да постигнат споразумение, 5-годишният процес на Брекзит ще завърши с икономически, търговски и финансов хаос в цяла Европа и извън нея, което не е добър сценарий за бизнеса и инвеститорите, посочва ДПА, цитирана от БТА.