Бившият началник на военното разузнаване на Италия Николо Полари, беше осъден на десет години затвор за съучастие в организирано от ЦРУ отвличане на мюсюлмански духовник от египетски произход през 2003 г., съобщава агенция Ройтерс.

В началото на месеца италианското правосъдие осъди в тяхно отсъствие трима агенти на ЦРУ, сред които ръководителя на бюрото на шпионската агенция в Рим Джефри Кастели, за организираното отвличане през 2003 г. на имам Абу Омар от Милано.

Присъдата срещу Николо Полари, бивш директор на италианското военно разузнаване (СИСМИ), беше потвърдена от апелативния съд, докато неговият заместник Марко Манчини получи 9 години затвор, за съучастието си в аферата.

Имам Абу Омар ще получи обезщетение от италианската държава в размер на 1 млн. евро, докато съпругата ще получи допълнителни 500 000 евро.

През 2003 г. американски агенти отвличат по сред бял ден духовника Абу Омар от улица в Милано, на основание обявената две години по-рано от президента на САЩ Джордж Буш, „война срещу тероризма”.

От Италия Абу Омар е транспортиран с нелегален полет до секретен затвор на ЦРУ в Египет, където е измъчван в продължение на седем месеца, преди да бъде освободен.