Бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг беше номиниран за поста генерален секретар на НАТО от посланиците на 28-те държави членки, съобщи Атлантическият алианс.

„Този следобед Северноатлантическият съвет реши да номинира г-н Йенс Столтенберг за генерален секретар на НАТО и председател на Северноатлантическия съвет", съобщи НАТО в кратко комюнике.

Той ще наследи датчанина Андерс Фог Расмусен, който беше начело на Алианса пет години и два месеца.

55-годишният Столтенберг ще заеме поста на 1 октомври след срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс. Лидерът на Норвежката работническа партия ръководи правителството на страната си близо десет години, но загуби парламентарните избори през септември 2013 г.

Държавите членки на НАТО се договориха за номинацията му по-бързо от очакваното, предвиждаше се тя да бъде ясна чак през юни. Столтенберг получи подкрепата на ръководителите на основните страни от Алианса, САЩ, Германия, Франция и Великобритания.

Преди това за поста се спрягаха редица имена, сред които на полския външен министър Радослав Шикорски и на белгийския министър на отбраната Петер де Крем.

Номинацията на бившия норвежки премиер идва в момент, когато НАТО се готви да отпразнува 65-та си годишнина, изправен пред нови предизвикателства с украинската криза и изтеглянето в края на 2014 г. на бойните части от Афганистан.

Икономист по образование, Столтенберг в миналото е известен като противник на НАТО. 10-годишната му дейност като политик обаче го изгради като умел дипломат и му създаде широка мрежа от международни връзки, отбелязва АФП. Надеждите са, че новият шеф ще подобри отношенията на алианса с Русия, обтегнати заради ситуацията в Крим.

По повод избора на свой приемник Расмусен заяви в „Туитър", че Столтенберг е „правилният човек" да оглави НАТО. По думите му украинската криза е показала необходимостта алиансът да има силно и решително ръководство.