Обилни снеговалежи се очакват от днес в Киев, като температурите ще падат под нулата. Милиони хора, които все още живеят в украинската столица и в нейните околности, ще останат без ток и отопление, информира Ройтерс.

Производителите на електроенергия са в състояние да покрият само три четвърти от нуждите на потреблението, което налага ограничения и прекъсвания на електрозахранването в цялата страна, заявиха от оператора на електропреносната мрежа „Укренерго“.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че в 14 от 27-те области на Украйна и в Киев има ограничения за използването на електроенергия.

„Ако потреблението се увеличи вечерта, броят на прекъсванията може да се увеличи. Това още веднъж показва колко е важно сега да се пести електроенергия и да се потребява рационално“, заяви Зеленски.

Последната руска бомбардировка в сряда нанесе най-тежките щети досега в конфликта, оставяйки милиони хора в Украйна без ток, вода и отопление.

Зеленски разкритикува в петък кмета на Киев, за това че според него не се е справил добре със създаването на кризисни центрове в помощ на хората, останали без ток и отопление след руските атаки.

Очаква се снегът да продължи да вали в Киев до средата на седмицата, а температурите да останат под нулата.