Върховният съд в Италия потвърди присъдата от 4 години затвор на Силвио Берлускони за корупция и финансови измами. 76-годишният бивш премиер няма да бъде поставен зад решетки, заради напредналата си възраст, но ще бъде под контрола на социалните служби.

След три дни очакване премиерът Енрико Лета може да си отдъхне. Няма законови пречки Силвио Берлускони да подхранва крехкото равновесие на италианския кабинет.
Върховните магистрати трябваше да се произнесат по решението на Касационния съд за финансова измама и корупция, който осъди Берлускони на 4 години затвор и забрана да участва в политиката на страната.

Върховният съд потвърди присъдата за корупция, но отложи решението за забраната за участие в обществения живот за по-нататък. Трикратният бивш премиер на Италия, сенатор, лидер на партия и коалиционен партньор в сегашното правителство няма да влезе в затвора.

Според италианското законодателство осъдените на повече от 70-годишна възраст не лежат зад решетките, а биват поверявани на социалните служби. Решението бе обявено след затварянето на борсата, за да се избегнат финансови спекулации.

Берлускони е в решаващ фактор в политиката на Апенините от две десетилетия. Въпреки че беше съпътстван от скандали, обвинения, дела и процеси, той успя да се задържи във властта до ден днешен.