САЩ и Афганистан съгласуваха окончателната версия на договора за сигурност, в който ще залегнат условията за американското присъствие в страната след приключването на бойната мисия на НАТО в края на 2014 г., предаде Ройтерс.

Според афганистански представител президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил да напише писмо с обръщение към народа на Афганистан, в което ще признае грешките, допуснати по време на "войната с тероризма". Очаква се писмото да бъде представено заедно с текста на пакта за сигурност на конференция на племенните старейшини, която ще започне в четвъртък и ще продължи няколко дни.

Споразумението по пакта е било постигнато в телефонен разговор между американския държавен секретар Джон Кери и афганистанския президент Хамид Карзай. Двамата са се разбрали, че американските войски, които ще останат в Афганистан след изтеглянето на силите на НАТО, няма да могат да извършват претърсвания, освен в изключителни случаи.

Ако афганистанските племенни лидери одобрят пакта, той ще позволи на афганистанските военни да разчитат на американска подкрепа след изтеглянето на 75 000 военни на НАТО в края на 2014 г.