Българи, работещи на луксозен круизен кораб, са блокирани на него вече близо месец. Сънародниците ни не могат да се приберат у нас заради отменените полети.

Сред тях е и Атанас Ловчинов - музикант и автор на песни. До преди месец той  пее и свири за пасажерите на луксозния круизен кораб "Коста Диадема".

Вече повече от 20 дни обаче не е напускал кабината си.

"Когато вече епидемията се разрасна доста, бяха свалени доста пътници и започнахме преминаване през Средиземно море" , разказва Атанас. 

Корабът обикаля из Средиземно море няколко дни, но единственото пристанище, което го приема е това в италианския град Пиломбино. При пристигането там  веднага са направени тестове на екипажа.

"Българите, които се намирамe тук, сме с негативен резултат, нямаме COVID. Построиха един палатков лагер, медицински, направо полева болница, защото над 200 души получиха положителни проби", казва музикантът и допълва, че линейки постоянно изнасят хора от кораба. 

Всички полети са отменени. Атанас успява да се свърже с консулството ни в Италия. Оттам му казват, че чартърни полети има, но агенцията, която притежава кораба, трябва да плати за тях.   

"Вероятно в момента, заради финансови проблеми, не искат да плащат тези полети, а се опитват да ни изкарат с автобуси, което, както обясни посланик Тодор Стоянов, е доста сложно", обяснява Ловчинов.

От външното министерство заявиха за bTV, че посланикът ни е в контакт с круизната компанията, която търси автобуси, за да се извозят хората на борда.

"Капан". Така Атанас Ловчинов определя ситуацията, в която се намира той и още 11 наши сънародници. Те се притесняват, че скоро е възможно и те да се разболеят от Covid -19.