Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че ако бъде избран, ще направи маските задължителни в целия междущатски транспорт, предаде „Ройтерс“.

"Като президент ще направя задължително носенето на маски във всички федерални сгради и във всички видове междущатски транспорт, защото маските спасяват живот - точка! Носенето на маски не е политическа декларация, а научен императив", заяви Байдън в предизборна реч в щата Делауер.

Според Байдън всички жители на САЩ трябва да получат ваксина срещу коронавируса безплатно, веднага щом бъде разработена.

Щом получим безопасна и ефективна ваксина, тя трябва да стане безплатна за всички, независимо от наличието или липсата на застраховка - ваксината трябва да бъде безплатна и достъпна за всички, заяви Байдън, цитиран от ТАСС.

Две фармацевтични компании обявиха вчера, че се възобновява тестването в САЩ на техните потенциални ваксини, предаде „Асошийтед прес“.

Тестването на ваксината на "АстраЗенека" беше спряно от началото на септември, а на тази на "Джонсън енд Джонсън" - в началото на миналата седмица, след като доброволец разви сериозен здравен проблем. Компаниите заявиха, че в петък са получили разрешение от регулатора - Агенцията за контрол на храните и лекарствата, за рестартиране на изпитванията в САЩ. Тестването на ваксината на „АстраЗенека“, съвместна разработка с Оксфордския университет, вече е възобновено в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и Япония. Изпитванията включват 30 000 души в САЩ.