Австралия избира парламент. Избирателите решават дали начело на страната им да останат лейбъристите или да бъдат сменени от опозиционната Либерално-националната коалиция.

Според централната избирателна комисия, за вакантните места в двете камари на парламента претендират 1717 политици – с 43% повече отпреди три години, което е абсолютен рекорд, предаде ИТАР-ТАСС. В страната са регистрирани 54 партии, от които 36 са излъчили кандидати, но само четири - Лейбъристката партия, Либерално-националната коалиция (ЛНК), "Зелените" и
създадената неотдавна партия на милиардера Клайв Палмър - Единнапартия на Палмър - имат кандидати във всички избирателни окръзи.

Основните претенденти по традиция са представителите на двете водещи политически сили – управляващата в момента левоцентристка Лейбъристка партия начело с премиера Кевин Ръд и либералите начело с Тони Абът. Според проучване на общественото мнение фаворит е
опозиционната ЛНК на Тони Абът, който се очертава като бъдещия премиер на Австралия. Крайно негативно върху репутацията на управляващите се отрази вътрешнопартийният преврат, с който през юни Кевин Ръд измести от премиерския пост Джулия Гилард.

Едно от най-интересните събития ще бъде гласуването в щата Виктория, където за място в Сената се бори Джулиан Асандж, създателят на Уикилийкс, който в момента се укрива в посолството на Еквадор в Лондон.

Право на вот имат близо 15 милиона избиратели,а традиционно избирателната активност е около 90 процента, тъй като в Австралия гласуването е задължително. При неупражняване на вота глобата е 20 австралийски долара (18 щатски), а ако не бъде изплатена до 21 дни, нараства до 170 долара.