Атентаторите от Испания, които с микробус убиха 13 души в центъра на Барселона, а по-късно с автомобил убиха един и раниха други 6 в Кабрилс, са подготвяли много по-голяма атака, смятат разследващите.

Експлозия в квартирата, където се изготвяли самоделните бомби обаче осуетила намеренията им и ги принудила да прибягнат до атака с автомобили.

Властите продължават да издирват последният засега заподозрян за организиране на атаките – 22-годишният Юнес Абуякуб, смятан за физическият извършител на нападението в Барселона.

Вчера в град Рипол бяха задържани трима души, свързани с терористичната клетка. Четвърти е арестуван в Алканар, където се е намирала „щаб квартирата” на терористите.

Правителството в Испания реши да запази четвърто ниво на тревога за сигурността – една степен под максималното.

Междувременно от ранените близо 130 души, 59 остават в болници в Барселона – 15 от тях в критично състояние.

Каталунските власти обаче откриха изчезналото 7-годишно момченце Джулиан Кадман живо и здраво в болница

Специалните пратеници на bTV репортерът Петър Нанев и операторът Добромир Иванов се срещнаха с българка, която работи на метри от мястото на „Ла Рамбла”, където терористите спират буса и бягат.

„Като по филмите беше. Полицаи с пистолети и автомати, линейки летяха. Някакъв кошмар”, разказа Виолета пред нашата камера.

Казва, че от вчера Барселона е по-различен град. „Хората в метрото бяха отчаяни. Не от страх, а от болка, защото не очакваха такова нещо. Барселона е спокоен град”, споделя тя.

Ден след като на „Ла Рамбла” се събра множество от крайно десни националисти, днес представители на мюсюлмански организации осъдиха терора под мотото „Ислямът не е тероризъм”.

Испания е в тридневен траур.