Атентаторът от Ница бил привлечен към радикалния ислям преди седмици. Според чичото на Мохамед Булел той бил "вербуван" отскоро от алжирски член на "Ислямска държава".

По-рано днес френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че засега следователите нямат данни, че Булел е бил свързан с някаква терористична група.

Чичото на Булел посочи още, че племенникът му не се е молел, не е ходел в джамия и е ядял свинско. Имал обаче проблеми със съпругата си и това го направило лесна плячка в психическо отношение за вербуване за каузата на радикалния ислям.  В интернет често търсел информации за радикални ислямски движения - пропагандни материали на "Ислямска държава", информация за нападението в гейклуб Орландо и за нападението срещу полицаи в Далас.

Подобна теза зае и кореспондентът на bTV във Франция Десислава Минчева, която отрази кървавото нападение. По думите й нападателят е част от ново поколение терор и самият той е далеч от идеалния джихадист. “Той пие, танцува салса и има любовни връзки с мъже и жени. Религиозните ценности едва ли са му приоритет”, посочва тя.

По думите й “Ислямска държава” може да се окаже по-скоро вдъхновител на нападението. По-рано днес стана ясно, че нападението е било определено като предумишлено, но няма данни за пряка обвързаност с радикалната групировка.

В Ница днес беше почетена паметта на загиналите с минута мълчание.