Китай се надява американският президент Доналд Тръмп да загуби предстоящите избори, а Русия цели да навреди на репутацията на демократа Джо Байдън. Това показват анализи на американското разузнаване.

“По наши оценки Китай предпочита Тръмп, когото Пекин смята за непредсказуем, да не бъде преизбран”, коментира директорът на американския Национален център за контраразузнаване и сигурност Уилям Еванина.

Москва “използва редица мерки, за да очерня преди всичко” бившия вицепрезидент Байдън. Еванина обясни, че свързани с Кремъл лица също така се стремят да подпомагат кандидатурата на президента Тръмп в социалните мрежи и по руската телевизия, предаде БТА.

Според същия анализ на американското разузнаване Иран е заинтересован от това да навреди на демократичните институции в САЩ и да отслаби Тръмп с оглед на това, че Техеран обвинява действащия президент за сегашния санкционен режим. Еванина обеща да продължи да държи обществеността в течение предвид все по-наближаващата дата на изборите.

През 2016 г. Русия беше обвинена, че се е намесила сериозно в американските избори, за да навреди на шансовете на тогавашния кандидат на демократите за Белия дом Хилари Клинтън и да подпомогне републиканеца Тръмп.

Кремъл отхвърли всякакво участие в манипулиране на изборите в САЩ.

Помолен да коментира съобщените от Еванина заключения на контраразузнаването, Тръмп заяви следното на снощната си пресконференция в Ню Джърси: “Ще наблюдаваме всички, трябва да бъдем много внимателни”. Президентът на САЩ добави, че според него и Русия, и Китай, и Иран искат той да загуби изборите.