Единственият пленен от талибаните американски войник, сержант Боуи Бъргдал, беше освободен след близо пет години в плен и е предаден на САЩ, обяви президентът Барак Обама, цитиран от „Ройтерс” и АП.

Като част от споразумението за освобождаването на Бергдал Вашингтон ще предаде петима затворници от Гуантанамо под попечителството на Катар.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл потвърди информацията. Той посочи, че е уведомил Конгреса за решението петимата затворници от Гуантанамо да бъдат изпратени в Катар.

Бъргдал беше освободен след месеци на непреки преговори между САЩ и талибаните, при които Катар действаше като посредник. Специалните сили на САЩ са прибрали Бъргдал при размяна в Източен Афганистан, без да се стигне до насилие. Твърди се, че той е в добро състояние, но е подложен на медицински преглед.

28-годишният Бъргдал, родом от американския щат Айдахо, беше заловен при неизяснени обстоятелства в Източен Афганистан на 30 юни 2009 г., около два месеца след пристигането си в страната.

Малко по-късно служител на американското Министерство на отбраната съобщи, че петимата освободени талибани са напуснали затвора с американски военен самолет на път за Катар.

Петимата са високопоставени представители на талибанския режим. Един от тях е молла Хайрула Хаиркуа, който е бил министър на вътрешните работи, смятан е за умерен и много влиятелен сред талибаните. Заловен е през 2002 г. от пакистанските власти и предаден на американците. Другите освободени са молла Мохамед Фази, бивш заместник-министър на отбраната, молла Норула Нури, шеф на провинция Балх, молла Абдул Нак Уасиг, заместник-ръководител на разузнавателната служба на талибаните и един от основателите на движението, и молла Мохамед Наби, най-малко известният от петимата, за когото се смята, че
може би е свързан с терористичната мрежа „Хакани”, която вероятно е държала американския сержант.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства освобождаването на американския войник. В специално изявление от Розовата градина на Белия дом той подчерта, че САЩ никога не изоставят своите военнослужещи и каза, че докато Бъргдал е бил в плен, той „не е бил забравен". До президента стояха развълнуваните родители на сержанта - Боб и Джани Бъргдал.

Бащата на освободения войник благодари на всички, които са помогнали синът му да се завърне у дома и каза, че му е трудно да изрази чувствата, които изпитва в този момент.
Президентът Обама припомни, че е обещал да ограничи войната в Афганистан и да закрие затвора в Гуантанамо, където са държани чужденци, заподозрени в тероризъм, но добави, че САЩ освен това винаги са били непреклонни в намеренията си да върнат у дома всички свои военнопленници. „Затова сега, поне в този момент, мога да кажа, че успяхме да изпълним това обещание”, заяви Обама.

Конгресът на САЩ не е бил уведомен за военната операция по освобождаването на американския сержант Боуи Бъргдал в замяна на пускането от военния затвор в Гуантанамо на петима талибански командири, защото животът на пленника бил в опасност. Това заяви днес шефът на Пентагона Чък Хейгъл в първия си публичен коментар за вчерашната операция.

Според разузнавателната информация, събрана от САЩ, „сигурността и здравето на Бъргдал били застрашени", посочи Хейгъл, който пристигна на необявено предварително посещение в американската военновъздушна база в Баграм.

Пентагонът не информира предварително Конгреса в необходимия 30-дневен срок за освобождаването на затворниците. Хейгъл заяви, че това станало, защото по преценка на правителството военните трябвало да действат бързо, за да измъкнат Бъргдал, Юнай-вече за да спасят живота му". Само няколко души знаели за операцията. „Не можехме да си позволим изтичане на информация където и да е, по очевидни причини", каза Хейгъл.