Започна изграждането на американската база за противоракетна отбрана в Полша. В отговор руският президент Путин предупреди Вашингтон, че ще се наложи Русия да предприеме ответни мерки.

Първа копка в Реджиково в Северна Полша беше направена само 3 дни, след като в Румъния започнаха бойните дежурства в подобна база на 40 километра от границата с България.

Според Вашингтон, системата за противоракетната отбрана е отбранителна. „Днес сме достигнали до повратна точка и сме свидетели на промяна на стратегическия пейзаж. Като част от този пейзаж Европа и в частност НАТО са изправени пред редица нови и комплексни предизвикателства за сигурността”, каза зам.-министърът на отбраната Робърт Уърк.

Москва обаче смята, че базите са засилване на ядрената мощ на Съединените щати по близката до Русия периферия на НАТО.

„Хората, които вземат тези решения, трябва да знаят, че до днес са живели спокойно и в сигурност. Но след разполагането на тези елементи на противоракетната отбрана ние сме принудени да помислим как да неутрализираме заплахата за сигурността на Русия”, заяви руският президент Владимир Путин.

Москва смята, че противоракетният щит е нарушение на договореностите с НАТО. Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви днес, че е безсмислено да се вярва, че с Русия може да съвместно да се решават международни проблеми и е време Алиансът да се върне към традиционните методи за гарантиране сигурността на страните членки.