Жена от района на Чикаго в САЩ, която е била в кафене в Париж по време на терористичните нападенията през 2015 г., съди „Туитър”, „Фейсбук „ и „Гугъл”.

Тя твърди, че те са съдействали за разрастването на групировката "Ислямска държава", давайки й достъп до социалните медии, предаде Асошиейтед прес.

Вестник "Чикаго сън-Таймс" съобщи, че Манди Палмучи е подала съдебен иск в Чикаго миналата седмица. В иска се казва, че тя е била в кафене в Париж, когато над 12 души са били убити там, и че е пострадала емоционално.

При нападенията срещу кафене, стадион и концертна зала във френската столица загинаха 130 човека, а "Ислямска държава" пое отговорност за атаките.

„Фейсбук” заяви, че на сайта му няма място за тези, които се занимават с тероризъм, нито за съдържание, което подкрепя подобна дейност. „Туитър” и „Гугъл” не отговориха на запитванията на вестника за коментар.

Подобни съдебни искове бяха подадени и на други места, но бяха отхвърлени с аргумента, че законът освобождава от отговорност онлайн доставчиците за съдържание, публикувано от потребители.