16 души са задържани, а един е бил ранен в хода на антитерористичната операция, която започна в Брюксел в неделя вечер, обявиха от белгийската прокуратура на извънреден брифинг.

Сред тях обаче не е издирваният за парижките атентати Салех Абдеслам.

При операцията шофьор се е опитал да прегази група полицаи при ареста си.

Утре в съда ще се гледат мерките за неотклонение на задържаните.

Извършени са общо 19 обиска в столицата, както и още 3 в град Шарлероа в Южна Белгия. По информация на местните медии, и там има задържан.

На никой от проверените адреси не са открити оръжие или взривни вещества.

Телевизия RTBF нарича операцията "безпрецедентна".

Армията и полицията продължават с арестите и обиските, като ТАСС цитира местни медии, според които това се случва в други части на Брюксел (като определяния като „гето“ квартал „Моленбек“) и в други градове - като Лиеж.

В хода на операцията по-рано тази вечер полицаи и военни нахлуха и в хотел "Радисън Блу" в центъра на Брюксел, блокираха и някои от най-посещаваните части на града. На земята патрулираха бронирани машини, а във въздуха - вертолети. Минути преди полунощ българско време акцията в центъра приключи.

Припомняме, от началото на уикенда белгийската столица е блокирана заради най-високо равнище на опасност от терористичен акт. Метрото няма да върви, а училища и университети остават затворени и през новата седмица.

Издирва се един от извършителите на атентатите в Париж - Салех Абдеслам. Властите смятат, че той може да носи и експлозиви със себе си.

Близките на джихадиста смятат, че той се е отказал от намеренията си да извърши терористично нападение.

Освен него, според вътрешния министър Ян Ямбон, има още няколко терористи, които се издирват.

Днешната операция ще остане в историята и с уникалната самоцензура, която белгийците си наложиха в социалните мрежи.

След призив на властите да не споделят какво се случва около тях (за да не се използва тази информация от терористите), най-използваният хаштаг в Twitter беше "наводнен" със снимки на котки, кучета и други животни - така всички публикации по темата станаха практически неоткриваеми.