Броят на журналистите, намиращи се зад решетките, бележи рекорд за втора поредна година, показват оповестени днес данни на Комитета за защита на журналистите (КЗЖ), цитирани от БТА.

Към 1 декември журналистите, попаднали в затвора заради работата си, са 262-ма, докато по същото време миналата година те са били 259, сочи доклад на базираната в Ню Йорк организация.

Най-много, 72-ма, са хвърлените в затвори журналисти в Турция. Следващи са Китай и Египет, където лишени от свобода са съответно 41 и 20 журналисти.

"Страните, които хвърлят в затвора журналисти заради това, което публикуват, нарушават международното право и трябва да отговарят за действията си", отбеляза в изявление изпълнителният директор на КЗЖ Джоуел Саймън.

Фактът, че репресивните правителства безнаказано пращат журналисти в затвора, е провал за международната общност, добави той.

Докладът обръща внимание на влиянието на американския президент Доналд Тръмп върху свободата на печата - в сравнение с миналата година броят на журналистите, осъдените на затвор за "фалшиви новини", се е удвоил на 21.

Сред другите страни със значителен брой журналисти зад решетките през 2017 г. са Еритрея с 15 случая, и Азербайджан и Виетнам - по 10.

Според доклада 74% от журналистите са осъдени по обвинения в противодържавна дейност. В много от случаите това става по силата на допускащо тълкувания законодателство за тероризма. Най-застрашени са политическите журналисти, каквито са 87% от намиращите се в затвора.