Подписка, подкрепена от над 200 000 европейски граждани, е била изпратена до белгийския крал Филип с призив да не подписва приетите наскоро законови промени, разрешили евтаназията на деца. Това предаде БТА, позовавайки се на няколко белгийски и европейски медии.

Законопроектът бе подкрепен преди две седмици с 86 гласа „за". Срещу предложението гласуваха 44 депутати, а 12 се въздържаха. Така Белгия стана втората страна в света с подобно законодателство. Текстовете предвиждат на умъртвяване да подлежат деца, които "могат да разбират" и това е основната разлика с холандския закон, постановяващ, че тази процедура се прилага за деца над 12 години. Изискването за пристъпване към евтаназия е желаещият да страда от нелечимо заболяване или от непоносимо физическо страдание, чийто край по естествен път не би настъпил скоро.

Право на евтаназия ще получават деца, понасящи постоянно и нетърпимо физическо страдание, неподлежащо на облекчение и породено от случайно увреждане или от патологично тежко и нелечимо състояние. За разлика от децата, възрастните могат да бъдат подложени на евтаназия в Белгия и при нетърпими психически мъки.

Събирането на подписи срещу закона за евтаназията на деца е започнало по идея на семейство от Виена преди две седмици. Сред подкрепилите призива са граждани на близо 20 държави.

Участниците в инициативата заявяват, че кралят трябва да послуша съвестта си и „да действа като монарх с етични принципи". Според тях законовите промени имат отражение не само в цяла Европа, но и в целия свят.

Белгия е единствената държава в света, която разреши евтаназията на деца без оглед на тяхната възраст, стига да страдат от нелечимо физическо страдание. Законовите промени са подкрепени от мнозинството белгийци, но получиха критиката на различните религиозни общности в страната.