„Ауди” съобщи, че 2.1 милиона негови автомобила по света са били оборудвани със софтуера, позволил на компанията майка „Фолксваген” да манипулира резултатите от тестовете за вредни емисии на дизеловите си коли в САЩ, предаде Ройтерс.

Около 1.42 милиона автомобила "Ауди" с т.нар. двигатели EU5 са засегнати в Западна Европа, като 577 000 са в Германия и почти 13 000 са в САЩ, посочи говорител на "Ауди" днес.

Засегнатите модели на "Ауди" включват А1, А3, А4, А5, А6, ТТ, Q3 и Q5, уточни той.

Рокадите продължават

Ръководството на „Фолксваген” е решило временно да отстрани от длъжност шефовете на отделите за изследвания и разработки на леки автомобили в самия концерн, а също така в подразделението за луксозни автомобили „Ауди” и за спортни коли „Порше”, информира Ройтерс, като се позовава на осведомени източници.

Поводът е скандала с манипулираните резултати от тестовете за отделени газове при автомобилите с дизелови двигатели.

Надзорният съвет на „Фолксваген” реши в петък да пусне в отпуска някои от служителите си до изясняване на подробностите около скандала без да посочва имена. Съветът също така назначи ръководителя на „Порше” Матиас Мюлер за нов главен изпълнителен директор на германския автомобилен гигант на мястото на подалия оставка заради екоскандала Мартин Винтеркорн.

Днес стана ясно, че германската прокуратура е започнала разследване срещу бившия шеф на компанията.

Това ще струва много скъпо

Миналата седмица стана известно, че автомобилите на „Фолксваген” с дизелови двигатели са имали софтуер, с който се занижават реалните показатели за отделените вредни газове при тестване на колите. Разследване срещу автомобилния гигант започна в Европа, САЩ и Азия.

Американското правителство задължи концерна да изтегли 482 000 леки автомобила марки „Фолксваген” и „Ауди”, които са продадени в страната през 2009 -2015 година. Компанията е заплашена също така от глоба в размер на 18 милиарда долара.

„Фолксваген” посочи, че 11 милиона автомобила по света са засегнати и че компанията заделя 6.5 милиарда евро, с които да покрие разходите по скандала. В Германият броят на засегнатите автомобили е 2.8 милиона като не става дума само за леки автомобили, а също и за лекотоварни коли, пикапи и микробуси.

  • "Фолксваген" е готов да плати още 4,3 милиарда долара и да признае вината за "Дизелгейт"
  • Провинция Бавария ще съди VW за „дизелгейт”
  • „Дизелгейт” ще струва над млрд. на VW само в САЩ
  • „Фолксваген” плаща по 5000 долара на кола с манипулиращ софтуер в САЩ
  • "Фолксваген" вярвали, че ще се разберат с американските власти за "Дизелгейт"
  • "Фолксваген" ще прави тестове за емисии с шофиране в реални условия
  • Продажбите на "Фолксваген" в САЩ се сринаха
  • Дизеловият "Пасат" стана жертва на скандалите с "Фолксваген"
  • Шефове на "Фолксваген" са притеснени да пътуват до САЩ
  • Акциите на Фолксваген се сринаха с 10 процента