Нобеловият комитет в Осло обявява в петък носителя на нобеловата Награда за мир. Сред най-сериозните претенденти тази година се откроява 16-годишната Малала Юсуфзай. Пакистанската ученичка се прочу с противопоставянето си срещу талибаните и мисията й - всички момичета в Пакистан да имат достъп до образование.

Малала стана мишена на неуспешен атентат, след което каузата й й донесе световна слава и признание. Вчера момичето беше отличено с наградата „Сахаров" - най-престижното отличие в Европа в областта на човешките права.

Сънародниците на Малала се надяват и Нобеловият комитет да й отдаде заслуженото признание. „Малала стана символ на нашата гордост, защото се води тежка борба за правото на образование за момичетата. Много сме щастливи всеки път, когато получава международно отличие”, сподели учителят Инамулах Хан.

Според ученичката Саида Сах Малала е много смело и умно момиче. „Искам да съм като нея. Малала помогна на образователната система у нас, направи много за момичетата в Пакистан”, допълва тя.

Междувременно в интервю за Си Ен Ен в Ню Йорк, което ще бъде излъчено в неделя, Малала Юсуфзай заяви, че се надява един ден да стане премиер на Пакистан.

На въпрос дали иска да стане лекар или политик, Малала отговори, че отначало е искала да е лекар, но е разбрала, че може да помогне на повече хора като премиер. „Мога да отделя голяма част от бюджета за образование", каза момичето сред аплодисменти и смях от публиката.
„Никога няма да се откажа. Те простреляха тялото ми, но не могат да застрелят мечтите ми", каза Малала по повод многократните смъртни заплахи от талибаните.

На 9 октомври 2012 г. маскиран нападател скочи в камион, който закарвал момичета у дома от училище и извикал „Коя е Малала", след което я прострелял в главата. Седмица по-късно момичето дошло в съзнание в болница в Бирмингам и постепенно си възвърнало зрението и гласа.
Сега Малала и семейството й живеят в този английски град. Тя заяви, че първата й мисъл е била за двете й приятелки, с които била и които също бяха ранени при нападението.

Опитът за убийство на Малала Юсуфзай привлече световното внимание върху борбата за правата на жените в Пакистан. 16-годишното момиче заяви, че за нея ще е голяма чест да получи наградата, но подчерта, че все още има много да направи преди да почувства, че наистина я заслужава. „Имам много да работя", каза тя.

В интервюто Малала пламенно говори против принудителните бракове и срещу отказа на образование за момичета и момчета в целия свят. Тя призова момичетата в развиващите се страни да използват образованието си, да си пишат домашните и да бъдат любезни с учителите си.

„Искам да кажа на всички момичета - осъзнайте колко важно е образованието преди да са ви го отнели", каза тя.