12-годишно момче се е опитало да взриви бомба на коледен базар в германския град Лудвигсхафен. Опитът е от края на ноември, но едва сега се разбира за него. Това е първият случай в Европа на дете, замесено в опит за атентат, коментират германски есперти по сигурността.

На 26 ноември, само дни след като Коледният базар в Лудвигсхафен е открит, 12-годишно момче оставя раницата си сред празничните павилиони. Никой не подозира, че вместо учебници, в сака е скрита самоделна бомба - стъклен буркан пълен с взривно вещество. Към него са прикрепени пирони и нещо подобно на фитил. Дефект предотвратява най-лошото.

Дни по-късно, на 5 декември, момчето прави втори опит - поставя нов взрив близо до сградата на кметството. Случаен гражданин забелязва и алармира полицията.

Младежът е задържан. Той е роден в Германия, но е от иракски произход. Според разследващите е силно радикализиран и има съмнения, че е вербуван от „Ислямска държава”. Искал да пътува до Сирия, за да се присъедини към структурите на групировката.

Новината предизвика нова вълна от недоволство в страната.

Момчето е настанено в център за задържане на малолетни. Въпреки новината, жителите на Лунвигсхафен не се отказаха да изпият по-чаша греяно вино.

Още с откриването на Коледния сезон, мерките за сигурност на коледните базари са завишени.