Около 1000 бойци на иракските кюрдски милиции са загинали в сблъсъци с "Ислямска държава" от началото на джихадистката офанзива в страната през юни миналата година. Това предаде АФП, като се позова на представител на кюрдските сили.

От 10 юни до 3 февруари са били ранени 4569 кюрдски бойци, добави Джабар Яуер, генерален секретар на министерството на Иракски Кюрдистан, отговарящо за пешмерга (кюрдските милиции). Предишните данни на регионалните власти, от 10 декември, бяха за 727 загинали и 3564 ранени кюрдски бойци.

Междувременно Сирия поиска от Йордания да й помогне в битката с "Ислямска държава" и сирийското крило на „Ал Кайда”, осъждайки "отвратителното" убийство на йорданския пилот от джихадистите, предаде Ройтерс.

Външното министерство в Дамаск е отправило призив до Йордания, която участва в ръководената от САЩ въздушна кампания срещу ИД, "за сътрудничество в борбата с тероризма в лицето на организациите Даеш и Фронта "Ан Нусра", както и с други свързани с тях групировки в Сирия и региона".