Млад мъж с най-острата форма на левкемия, се озова блокиран и без лечение за онкозаболяването си в COVID отделение на столична болница. Повече от два дни младежът не е получил консултация с хематолог, тъй като е бил с позитивен PCR тест.

Майката на Георги Китипов обясни в предаването „Тази сутрин“, че той е с лека температура и леко отпаднал – като човек на химиотерапия. 

Миналата седмица младежът е бил изпратен от Пловдив в София – в Хематологията, но там са били под карантина и са го изпратили в болница „Св. Иван Рилски“, където са му направили тест и PCR теста е положителен. Затова в болницата му казват до изчака линейка, която да го закара в инфекциозно отделение. Чакането продължава три часа, а през това време Георги е с температура и учестен пулс. 

Снимка: btvnovinite.bg

Докато майката на младежа разговаря с лекар – специалист, на Георги му слагат парацетамол венозно за температурата и една банка хидратация, въпреки че той обяснил, че вече е взел лекарство.  

„Признаците, които показа той, означаваха, че е предозиран, направи пулс 145. Дежурен лекар не се отзова и аз в продължение на час и половина със студена вода съм се борила да потуша температурата“, твърди майката. 

След три часа чакане на линейка, Георги вече е в безпомощно състояние. След като пристига екип и го качва в линейка, тръгват да търсят легло в някоя клиника. Такова място има във Втора градска болница, но там кошмарът продължава, защото се оказва, че не е ясно с какви документи Георги е приет там. 

На следващия ден много рано сутринта на младежът отново е направен PCR тест и той е отрицателен, следва още един – трети тест, който пък е положителен. 

След това разхождане по болниците лечението на Георги се забавя, но продължава с изписан антибиотик. Майката иска среща с хематолог, но получава отговор, че в това отделение се занимават само с COVID. „Никой няма грижата да се занимава с придружаващи заболявания“, твърди майката. 

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19