Втори ден в Банско откакто карантината беше отменена.. 

От Националния оперативен щаб съобщиха, че имат данни за това, че лекари са крили за лица със симптоми на COVID=19.

Общопрактикуващи лекари заявиха, че изказвнето на щаба буди недоумение. По думите им те са поели цялата тежест по време на 14-дневния карантинен период и са лекували пациентите със слушалка и апарат за кръвно налягане.

„Беше затворен достъпът до рентегновия кабиент, който се намира в общинската болница. Разчитахме единствено и само на клиничните прегледи и сме си вършили достатъчно съвестно задълженията“, заяви д-р Кушлев.

Той обясни, че изказването на щаба ,че е имало 50 души със съмнения или с положителни резултати за COVID-19 също буди недоумение.

„Много добре е известно и на хората извън медицинските среди, че диагностиката на заболяването е изключително лабораторна. Изследвани са само 21 пациенти. От къде дойдоха тези 50 случая? Може би председателят на Щаба генерал Венцислав Мутафчийски по неведоми пътища е изследвал без наше знание още 29 пациенти“, подчерта лекарят.

Медиците обясниха, че са обикаляли от къща на къща, за да изследват пациенти. С тях са били служители на РЗИ и полицията.  Те допълниха, че са следвали всички указания на институциите и не е било необходимо да докладват за всеки, който е бил с грипоподбни симптоми.

По време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб председателят ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че не е обвинявал никого в укриване на случаи за заразени пациенти в Банско.

„Информацията беше, че имаме данни за хора със симптопматика, които не са подавани. Подписаната със заповед процедура диктува, че всеки, който има данни за двустранна пневмония и друга симтпоматика, отговаряща за коронавирус, трябва да бъде изпратен за изследване. За 14 дни от Банско има една група от бременни жени, които са подадени и никой друг.

За мен е важно е дали е спазена процедурата. Ако те не са имали пациенти със симптоматика или пък ако са имали и са ги подали - тогава добре“, коментира председателят на Щаба.