Лятото е време за плажове, музика, кино и много приятни емоции. За всеки, който брои дните до своята отпуска - следващата селекция от летни филми е точно за вас. С жегите и лежерното настроение идват най-горещите заглавия и задължителните класики за едно филмово лято.

Те могат да повишат градусите и в най-студените дни от годината. Те са летните филми и техните незабравими герои.

Първо обръщаме поглед към най-актуалните заглавия, посветени на лятото и тези, които в момента се излъчват в кината и платформите за видеосъдържание. Уил Смит и Мартин Лорънс се завръщат като „Лошите момчета“, но този път, за да изчистят своето име на смъртоносна мисия.

Снимка: bTV


Феновете на сериалите могат да се отправят на пътешествие към басейните и тайните на най-скъпия кънтри клуб в Палм Бийч Флорида – „Палм Роял“. Действието се развива в края на 60-те години на XX век, когато да се впишеш във висшето общество не е било просто летен флирт, а цел за всеки амбициозен гражданин.

Снимка: bTV


Най-горещото лятно заглавие за 2024 г. дойде още през март месец у нас с участието на едни от секс символите на поколението Z - Глен Пауъл и Сидни Суини. Тяхната история за търсенето на истинската връзка, докато са на приятелско сватбено пътешествие в Австралия, все още печели зрители в платформи като Нетфликс и Епъл +.
 
Формулата да събереш руси, млади и желани актьори в плажна продукция не е измислена днес. Всеки зрител, който има съзнателни спомени от 90-те познава „Спасители на плажа“.

Снимка: bTV

От днешна гледна точка сериалът е просто добър повод Памела Андерсън и Дейвид Хаселхоф да бягат задъхани на забавен каданс, докато ги заливат вълните.

За феновете обаче Си Джей Паркър и Мич Бюканън ще останат най-сигурната брегова охрана за всички времена.

Понятието летен блокбастър се ражда не къде да е, а в кръвожадните „Челюсти“ на Стивън Спилбърг от 1975 година. Освен, че и до днес е жив учебник за изграждане на напрежение в света на киното, „Челюсти“ преобръща историята.

Снимка: bTV

Когато Спилбърг решава, че премиерата на филма да бъде в края на юни, всички от студиото и разпространителите твърдят, че ще е загуба филмът да се излъчи, когато хората са по плажовете, а не в киносалоните. Спилбърг надделява и така преобръща логиката на киноразпространението.

Летни комедии много, но една е първата голяма класика в жанра. Филмът е „Някои го предпочитат горещо“, премиерата през 1959 г., в главната роля Мерилин Монро.

Снимка: bTV



„Някои го предпочитат горещо“ се развива през 30-те години в САЩ по време на „Голямата депресия“ и т.нар. „Сух режим“. Двама закъсали за пари музиканти, един картел за алкохол и красив хавайски остров се превръщат в достатъчно условие за едно вечно лятно киноизкушение.