История за един отец, който подготвя младежите на Благоевград за ударите на живота. Как бившият боксьор Андон Шавулев разбира църковния живот?

Между църковния олтар и боксовия ринг - така накратко звучи историята на отец Андон Шавулев. В спортната зала свещеникът боксьор учи останалите как да поемат удари – както в живота, така и на ринга.

За децата и юношите в трудна възраст, с които  работи в залата, той е не само треньор, но и духовен настойник.

„Те сами започват да идват в църквата, не им го налагам“, казва той.

Тренировките в залата помагат и в живота, смята отец Андон. Но невинаги. Болката му е момче от Дома за сираци в града, обещаващ шампион, кривнал от пътя.

„Предпазва ги. Някои от тях, за съжаление, не можахме да ги опазим. Тогава в един момент бяха зарибили всички деца с марихуана. Ако ви кажа, ще ми се смеете, но ходех вечер да залягам да хвана някой от тези, които ги зарибяват. Не успях. Някой ги предупреждаваше“, разказва отецът.

Въпреки трудностите и няколко примамливи предложения за духовна служба на запад, той избира да остане в църквата "Въведение Богородично" в Благоевград и в залата - при децата, които тренира.

С емблематичния си трабант отец Андон ще отиде като делегат на Патриаршеския избирателен църковен събор, решението от който, според Шавулев, може да сложи край на труден период за църквата, или напротив.

„По време на тежкото боледуване на дядо Неофит, което продължи дълго, се позволиха много непочтени неща да се извършат. Светият синод беше разделен и ние не знаем дали още не е разделен. Най-важен в момента е новият патриарх - ще му бъде много трудно, ама много трудно“, смята той.

Отец Шавулев се надява новият патриарх да е обединител, но и да бъде боец.

Свещеникът треньор от Благоевград казва, че предстоящият избор е изключително важен за българския народ и се надява в крайна сметка той да донесе вяра и обединение на хората.