Предлагаха се по 5 хиляди евро на общински съветници през 2007-2008 г., за да гласуват община Созопол да продаде земята край Алепу. Това каза пред "Тази събота" Константин Гребенаров, който е общински съветник от ГЕРБ и бивш областен управител на Бургас.

По думите му са идвали емисари, които са предлагали тази голяма сума.

Снимка: bTV

Върховната административна прокуратура започна проверка изграждан ли е ваканционен комплекс при укрепването на свлачището при Алепу. През 2005 г. община Созопол се включва в дружество "Алепу вилидж", като апортира в капитала му 29 декара "изоставени ниви" на брега на морето.

Земите са оценени по 42 лв. за квадратен метър. След три години общината продава участието си в дружеството на останалите акционери за малко над 2 млн. лв., а нивите стават урбанизирана територия.

Снимка: bTV

Според Гребенаров вероятно някои са взели парите:

„Имаше 8-9 човека, които бяхме против тогавашния кмет Рейзи и продаването на земята, казахме, че няма да гласуваме, когато влязохме, 4-ма се оказахме против, 12 гласуваха „за“, поясни общ. съвет от ГЕРБ.

Първоначално намеренията бях много добри, общината участва със земя, на която ще се построи туристически комплекс, който общината ще има част и ще печели средства, обясни още Гребенаров.

Строежът започна миналата зима. След обществено недоволство, премиерът разпореди проверка. Установено беше, че като укрепва свлачището, инвеститорът изгражда и ваканционно селище и машините спряха, но за кратко.

Нови проверки не откриха нарушение. Стана ясно, че вече се строи на два етапа: първо се укрепва брегът, после ще се изгражда комплексът.