Повече от две седмици Европа е футбол. И докато феновете следят с интерес залозите за любимите си отбори, обръщаме поглед към едно друго класиране – на любимата храна на футболните запалянковци.

Най-голямата компания за онлайн търговия в света е провела запитване сред своите служители, имащо за цел да определи кое е най-харесваното ястие от кухнята на страните участнички на Евро 2024.

В допитването са взели участие 75 000 служители от 108 националности.

И въпреки че Турция определено не е сред фаворитите на букмейкърите, когато става въпрос за футбол, страната е фаворит, ако говорим за кулинария. Оказва се, че най-предпочитаното ястие от всички е турският кебап.

Това е любимата храна на 28% от участниците в проучването. Повече от половината от тях признават, че си хапват кебап поне веднъж седмично, а всеки шести консумира турския деликатес всекидневно.

Кебапът е доста хранителен и съществуват доста здравословни алтернативи за неговото приготвяне.

На втора позиция – с 14%, остава класиката в английската закуска – beans on toast, или боб с препечена филийка, който у нас консумираме по-скоро за обяд или вечеря.

В челната тройка очаквано се нарежда и Италия със своите спагети „Карбонара“, които събират скромните 13%.

Топ 5 се допълва от испанската паеля и румънските сарми с мамалига. В дъното на класацията е Холандия, която не е получила нито един глас в анкетата за любимо ястие на футболните запалянковци това лято.