Записи, снимки, есемеси – „Здравей, бос!“, „Как си, адаш?“, „Още съм в играта, нали?“. Върху всичко това се крепят скандалите, които тресат държавата ни вече седмици наред.

12 юни до няколко онлайн медии и публикуван в „Ютюб“ се появява аудио запис с предполагаемо гласът на премиера Бойко Борисов. В него се чуват обидни думи към председателя на парламента Цвета Караянчева.

Последва друг киберскандал – снимки със спящия в спалнята си Борисов, на които се виждат пачки с евра, кюлчета със злато и пистолет.

Топката с технологичните скандали прелетя към съседа на Борисов – президента Румен Радев.

„Президентът Радев си позволява да си вдига дрон и да ме снима. Непрекъснато! Като кажа на охраната, че ще сваля този дрон, те отиват, казват му и той го прибира“, обяви премиерът.

„Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. В момента има един нелеп сценарий – да се отклони вниманието от най-големия въпрос - дали тези снимки са някаква манипулация и дали записът е монтаж“, отговори му президентът.

А киберскандалите преляха в тестови съобщения. Прокуратурата разпространи есемеси между секретаря президента Пламен Узунов  и бизнесмена Пламен Бобоков.

Държавното обвинение обяви, че едно от устройствата на президентския секретар е предадено доброволно с протокол от шофьор на НСО, защото било в кортежа на президента.

„Бях извикан като свидетел, но за никакви телефони не сме говорили. Така се прави един лек опит пред обществото да ме вкарат пред обществото във връзка с г-н Пламен Узунов – моето уважение към него, но не го познавам чак толкова този човек“, обяви шефът на НСО ген. Красимир Станчев.

В началото на тази седмица Специализираната прокуратура съобщи, че един от телефоните на Пламен Узунов е с изтрити записи, а на друг негов апарат кодът за отключване не съвпада с подадения.

Според прокуратурата, на третия телефон, който е доброволно предаден, има извършени манипулации.

Междувременно в нови есемес чатове се появиха имената на президента Радев и първата дама Десислава Радева. Според новите доказателства Пламен Бобоков е комуникирал директно с президента Румен Радев.

„Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат – това е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал, за са се отвлече вниманието към президентството от там, където са тежките проблеми в управлението на държавата“, заяви държавният глава.

„Не виждам абсолютно нищо лошо. Няма държавен глава, при който да съм бил – или канцлер, или премиер, при който неговите съветници да не му дават листче, ако тяхна фирма има проблем в България“, коментира министър-председателят.

Остават и въпроси като тези: истински ли са записите, оригинални ли са есемесите, от кой телефон са извадени и кой и защо ги е пуснал в публичното пространството.