"Постенето би могло да разклати имунната система, защото не е особено балансирано хранене", казва д-р Райна Стоянова, диетолог.

Според нея е особено важно в най-дългия пост да се влиза плавно, като забранените храни се изключват постепенно. 

"Ако в организма има дефицити още преди поста, той може да се окаже вреден за здравето. Липсата на незаменимите аминокиселини, които се намират изключително в животинските продкти, може да окаже негативно влияние. Дефицитът на желязо и витамин Б12 може да се окаже рисков, особено за хора, които са под висок стрес, бременни и кърмещи."

Правилното постене се случва като се храним разнообразно.

Нейният съвет е да се съчетават правилно зърнени и бобови култури, за да има достатъчен прием на растителни белтъчини. 

Постенето би могло да разклати имунната система особено по време на пандемия.

Освен балансирана храна д-р Стоянова акцентира и върху важността от добавяне на витамин Д и повече почивка.  

Кои са храните, богати на желязо, и може ли да се яде черен шоколад по време на пости - четете в Ladyzone.bg.