Да зарежеш сигурна и добре платена работа в Берлин, за да обиколиш света – може би звучи налудничаво или пък твърде смело, но Георги Джалев прави точно това. Какво накара един икономист да тича в над 20 държави?

„Един ден с годеницата ми се зачудихме има ли причина да не тръгнем на околосветско пътешествие и установихме, че няма. Това ни накара да зарежем всичко и да направим едно пътешествие, което продължи 15 месеца“, разказа Джалев в предаването „Тази събота“.

Двойката започва пътешествието си от Европа, през Мексико, през Северна и Южна Америка, оттам – през Австралия, Азия, Русия и обратно към Европа.

„Започнах да тичам преди 10 години и установих, че мога да разглеждам различни дестинации по лесен начин и да се запознавам с хора. По време на това пътуване разбрах, че мога да правя това, което искам точно както искам и където поискам“, казва Джалев.

Тичал е през пустинята Гоби, край езерото Байкал, планината Чимбураса, през пустинята Невада и на най-дългия плаж в Австралия.

Едно от посетените места, което му прави най-голямо впечатление и води до новата професия на Джалев е Колумбия.

„Препоръчаха ни да се свържем с един кооператив за производство на био кафе. Отидохме там и попитахме дали можем да помогнем – един месец учихме тези хора как да изнасят кафе за Европа, а те разкриха за нас тайните на производството на висококачественото кафе“, казва Джалев.

Така той решава да помогне на колумбийските производители и  става съосновател на биопекарна за „феъртрейд“ кафе.

Казва, че хората навсякъде са хора. „Има много предубеждения. Много хора се страхуват да отидат в Колумбия. В момента, в който човек се окаже между хората и се държи нормално без да се забърква в глупости, установява, че всички са усмихнати и щастливи“, казва Джалев.

Сега двойката пътешественици си е поставила за цел да направи още едно околосветско пътешествие, като първата им дестинация ще бъде Япония.