„В момента тази антибългарска политика има своя пик. Те демонстрират пълно неуважение към исканията и очакванията на България. Със закриването на този клуб властите в Скопие ни казаха „Не ни интересувате“, каза лидерът на Граждански демократичен съюз Петър Колев. 

„Чудя се докога ще трае това българско търпение. Докога ще коментираме темата Северна Македония, кога ще започнем да работим реално като държава по тази тема“, допълни той. 

Преди два дни македонските власти взеха безпрецедентно решение и заличиха от Централния регистър българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля.

„Българските институции трябва да дадат сигнал на обществото конкретно какви мерки ще бъдат предприети, след като този клуб е закрит и изтрит от регистъра, какви мерки ще бъдат предприети, след като Пендиков изкара повече от месец във ВМА. Докога ще търпим това нещо и ключовият въпрос е кога българските институции ще заработят. Имаме нужда от конкретни действия“, коментира Петър Колев.

По думите му България не използва инструментите, с които може да влияе на процесите в Северна Македония. Като пример той посочи:

„Ако РСМ иска да остане в блатото на своята Балканска реалност, българите там не са длъжни да живеят в тази реалност и ние трябва да ги изкараме оттам. Това може да стане чрез българското гражданство. Защо забуксува това, защо България повече от две години не може да създаде Консултативен съвет към Държавна агенция за българите в чужбина“, пита Колев. 

По думите му от конфликта между София и Скопие има интерес Белград, зад който стои Москва.

Вижте целия коментар на Петър Колев във видеото.