„За пръв път чувам за проект за 6 милиона с европейско финансиране за почистване на река Искър. Може би от МОСВ трябва да кажат. При нас от областна администрация никога не е имало такъв проект дори“, заяви областният управител на София Илиан Тодоров в „Лице в лице“ по повод на твърдения на жители на Своге в ефира на bTV, че за реката не са се полагали никакви грижи, въпреки че е имало отпуснати европейски средства за това.

Тодоров заяви, че се надява отпадъците в реката при ВЕЦ „Прокопаник“ до Своге да бъдат разчистени до края на седмицата. Той заяви, че причината за бедствието е безразборното хвърляне на боклуци от наша страна и призова гражданите да не го правят.

Снимка: btvnovinite.bg

Областният управител отбеляза, че прокуратурата е започнала проверка по случая, но не коментира предположенията, че тези боклуци идват от нерегламентирани сметища.

Областната администрация се грижи за коритата на реките извън урбанизираните територии, а в градовете това е задача на кметовете, отбеляза Тодоров.

По неговите думи той е „предусетил събитията и реагирал още май месец миналата година“, когато е поискал средства за почистването на коритата на реките, но получил отказ от министерството на финансите заради липса на пари.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него този проблем трябва да се реши радикално в следващия парламент с промени в Закона за водите и грижата за реките и техните корита да се прехвърлят на МВР и по-точно на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Тодоров смята, че държавата се е справила добре със ситуацията с наводненията дори в сравнение с някои европейски страни, които също са пострадали от обилните дъждове, за що се отнася до Своге „там е избегната екологична катастрофа“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има много реки за почистване на територията на Област София, но понеже наближават избори, това ще е работа на следващият областен управител“, заяви Тодоров.

Най-големият проблем в работата му като областен управител, с който се е сблъскал, е язовир „Бели Искър“, понеже според него и експерти стената му не е в перфектното техническо състояние и застрашаваше живата на хората

„Ние стартирахме прехвърляне на проблемните язовири към министерството на икономиката и държавната компания и наистина вече се вземат мерки за стартиране на ремонти. Получих писмо от министъра  на икономиката за стартирането на огледи и ремонти. Язовирите бяха нещото, което наистина най-много ме притесняваха, но този проблем за моя радост се разреши“, каза Тодоров.

Като областен управител той не отговаря за горите, но отбеляза, че за 4 години не е получил нито един сигнал за незаконна сеч, иначе би го придвижил към отговорните институции.

Вижте целият разговор във видеото.