Иван Хиновски от ИТН и Рамадан Аталай от ДПС дебатираха в предаването „Лице в лице“ по темата за бъдещето на енергетиката

„България е част от общоевропейския пазар и основният двигател на бурното поскъпване е бурното развитие на Западна Европа във възстановителната фаза след COVID. Ние умираме, а западът се развива с бурни темпове“, заяви енергийният експерт от „Има такъв народ“ (ИТН) Иван Хиновски.

Според него расте цената на електроенергията, защото има голямо търсене около нас - Гърция търси енергия, Турция също и нашите мощности работят за износ основно.

Според Рамадан Аталай от ДПС това, което се случва с енергетиката не е предизборно. „Лошото в тази ситуация е това, че когато имаше COVID, тръгнаха да се печатат едни пари, спряха производствата. Липсват лидери с иновативно мислене, които трябваше да предвидят, че ще има повишено търсене на енергия и то в Китай, в Америка и в цяла Азия“, отбеляза той.

По думите му политиката на ЕС, както и политиката на ДПС, е колкото се може по-бързо да се тръгне към развитие на зелената икономика.

„Едно е регламент за пазарен модел, друго са местните правила. На нас ни куцат местните правила за търговия и регулаторните документи“, посочи още Иван Хиновски.  

Вижте още във видеото