Приватизацията отново е във фокуса на вниманието, защото у хората остана впечатлението, че в този период се извърши едно голямо зло, особено на фона на мизерните пенсии и недостатъчно високите възнаграждения. Това коментира в предаването „лице в лице“ Даниел Вълчев - декан на Юридическия факултет в СУ, за идеята на прокуратурата да се възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес. 

Според него тогава на практика се е разграбила голямата обществена собственост. Той отбеляза още, че в хората има обида, която не бива да се подценява. „Тя и политически има значение, ако пък и правно може да има значение – толкова по-добре“, посочи Даниел Вълчев.

Демокрацията и свободния пазар вървят с едно голямо социално разслоение, припомни той. Според него в българското общество социалното разслоение винаги е било много сложно.

„Не съм голям оптимист, че кой знае какви неща се случат относно този процес, но ако такава възможност се отвори, бих добавил и въпроса с издаването на т. нар. компенсационни бонове и компенсационни записи. В момента има много сделки, по които не са изтекли ангажиментите, да се започне с това“, призова Даниел Вълчев. Според него хората не вярват, че ще има справедливост относно това. 

Българският политически елит трябва да реши какво прави с хазарта в тази страна, коментира още Даниел Вълчев. „Около хазарта винаги има нещо неясно и тъмно, някакви подозрения. Трябва да има ясна концепция какво правим с казината и бинго залите“, отбеляза Вълчев.

Той посочи няколко възможни варианта – в България изобщо да няма хазарт, както в много държави хазартът е напълно забранен. Втората възможност е да бъдат одържавени всички хазартни игри, като в Германия. Третата възможност е да постъпим като в САЩ – да направим териториално ограничение на хазартната дейност. „Няма ме Лас Вегас, но можем да го направи във Видин – казината да бъдат там и който иска, да ходи да играе там“, обясни Вълчев. Според него въпросът с хазарта трябва да бъде поставен в публичния дебат и да бъде решен по ясен начин.

По въпроса за влизането в еврозоната Даниел Вълчев отбеляза, че според него хората се притесняват от едно нещо - че левът е малко надценен и когато се премахне законовото съответствие, може да влезем с друг курс.

„Ние трябва час по-скоро да влезем в чакалнята на еврозоната. Голямата борба е, че някои банки ще попаднат под видимостта на европейския банков надзор“, посочи още Вълчев.