"Най-страшното нещо, когато излязоха санкциите по закона "Магнитски", не бяха трите физически лица от икономическа гледна точка, а 64 – те фирми, които бяха включени. Това потенциално можеше да зарази цялата икономика, защото те имат управители, съдружници и това цялото нещо можеше да пламне", коментира в предаването "Лице в лице" служебният министър на финансите Асен Василев.

"Нямаме парламент, който да предприеме някакви законови действия, така че да се предпази икономиката от тази зараза. Правителството взе много мъдро решение да направи много тесен прочит на свързаност и на база на това да ограничи списъка от фирми и лица и да каже на държавните дружества: "Не работете с тези лица, за да не се заразите"", добави Василиев.

Той отбеляза, че само една фирма е извадена от списъка, защото там е имало фактическа грешка в Търговския регистър.

"Майката на Делян Пеевски в момента се проверява, но трудно би могло да се каже, че майката и синът, които са имали много фирми заедно през последните 10-15 години, не са свързани лица", обясни Асен Василев.

Според служебния министър на финансите ситуацията сега не е толкова сложна, въпреки COVID кризата и някои технически проблеми, в сравнение с 2013 г., когато той пак е бил министър в служебното правителство тогава.

"Видяхте какво става в ББР, в "Автомагистрали", какво заварихме в НАП – това създава една неустойчивост на системата", каза Василев. Така по думите му трудно може да се отдели здравото от болното и да започне надграждане в позитивна посока.

"НАП правят план на събираемостта на седмична база. Влизайки в министерството, ние заварихме малко над плана, малко под плана – в зависимост от това, за кое перо данъци говорим. В момента, това, което виждаме е събираемост, която изпреварва плана", отбеляза финансовият министър.

Според него има няколко фактора за това. "Икономиката се развива добре, нямаме тежка криза. Вторият фактор е, че преориентирахме работата на НАП да тръгне да работи с фирмите, които са големи получатели на обществени средства и такива, които има трансферно ценообразуване – т.е. големи разходи към свързани фирми в чужбина. Третото нещо, което НАП започнаха да правят, е систематични проверки на големите касови наличности. Започна и активна работа с фирмите, които дължат пари към момента. Част от тези фирми вече сключиха планове за изплащане и внесоха пари в бюджета. Общият ефект от тези мерки предполагам, че ще доведе до допълнителна събираемост към края на годината от около 1 - 1,5 млрд. лв.", прогнозира Асен Василев.

По думите му, НАП е била използвана като бухалка, но в момента бизнесът е спокоен и бизнесите, които си плащат данъците няма от какво да се страхуват. 

"Работим с министерството на здравеопазването да се подсигурят достатъчно средства третата вълна на коронавируса, за която е почти сигурно, че ще има, да бъде правилно управлявана, да бъде напълно финансово подсигурена. Ако се наложи затваряне на бизнеси, там също да има достатъчно предвидени за това нещо пари", каза министър Василев.