За първи път в България – Zero Waste Fest. Организатори на събитието са Green Revolucia, Пендара и Blagichka Zero Waste, а домакин е приказният Хан Мадона, разположен само на няколко километра от любимите на Илон Мъск Белоградчишки скали.

Събитието ще се проведе на 17 юни и включва вдъхновяващи лекции от представители на природосъобразни бизнеси в страната, базар на устойчиви продукти, възможност за създаване на ценни контакти за бъдещи проекти, посещение на местни забележителности и още изненади.

За кого е подходящ Zero Waste Fest?

Фестивалът предлага възможността на лидери с устойчиви бизнеси в страната да се запознаят, да разкажат за продуктите и услугите си, да споделят опит и да обменят контакти за бъдещи съвместни инициативи.

„Да бъдеш предприемач в България е приключение! Законовата рамка е остаряла, обществото често не е отворено към промени и човек се чувства така сякаш се бори с вятърни мелници, за да промени нещата към по-добро. Искаме чрез Zero Waste Fest да сформираме общност, която да облагородява развиването на природосъобразен бизнес в страната, за да може качествените промени да се случват по-бързо и лесно", споделя Вера Маркова, посланик на Европейския Климатичен Пакт и основател на Green Revolucia – първия магазин с нулев отпадък в страната.

Програмата на Zero Waste Fest включва лекции от представители на бизнеси в областта на кръговата икономика, които ще споделят опит с намаляване на отпадъците, ще разкажат за мотивацията си за изграждане на устойчив бизнес, предизвикателствата по пътя и целите за развитие.

Гостите на събитието ще могат да разгледат и щандове на местни производители на вкусна фермерска храна, пивко вино и еко продукти за дома и офиса. Не забравяйте да си донесете многократни торбички и щипка добро настроение.

„Като човек с дългогодишен опит в развиването на селския гастрономически туризъм в България, виждам, че ни липсва качествена мрежа от контакти, която да споделя механизмите за прилагането на добри практики. Имаме чудесна природа, вкусни рецепти от поколения наред, но ни липсват някои финални щрихи като заменянето на пластмасовите бутилки за вода в къщите за гости с такива от стъкло с изворна вода, предлагането на насипен чай вместо такъв на пакетчета, замяната на обикновената козметика с местна натурална такава и други. Това беше водещата мотивация за организирането на Zero Waste Fest – да направим събитие, което да насърчи устойчиви промени и което да предразположи участниците към споделяне на добри практики“, споделя инж. Гергана Кабаиванова, основател на Пендара – проект фокусиран върху подобряването на пазара на местни храни и гастрономическия селски туризъм в страната.

Спонсори на събитието:

Сдружение Търговско-Промишлена Камара – Пловдив и БиоБаг България

„Веднага щом чухме за Zero Waste Fest решихме да подкрепим събитието, защото смятаме, че за страната ни е важно да има изградена общност от устойчиви бизнеси със съвместни и полезни за околната среда проекти. Вярваме, че зеленото предприемачество тепърва ще се развива в България и се радваме да бъдем част от това вълнуващо начало! От известно време с колегите работим по пакет от мерки и приложения по наш проект FOODRUS за намаляване на хранителните отпадъци от малкия бизнес и домакинствата и нямаме търпение да го представим пред по широка аудитория", споделя Диляна Герджикова, бизнес консултант в Търговско-Промишлена Камара – Пловдив.

Г-жа Петя Цонева, съсобственик на БиоБаг България също изразява ентусиазъм за предстоящия Zero Waste Fest: „Много се вълнуваме, че за първи път у нас се организира събитие за нулеви отпадъци в такъв формат, защото това ще ни даде възможност да се свържем с още сходни бизнеси и в бъдеще да се колаборираме за съвместни инициативи."

Партньори на Zero Waste Fest:

Хан Мадона, Serpact, CUPFFEE, foodObox, За Земята.

Практическа информация за билетите за събитието, дрескода и други:

Достъпът до събитието е с предварително закупени билети. В цената на билетите са включени достъп до фестивала и всички лекции, вкусен обяд на 17 юни, кафе или чай в следобедната пауза на същия ден, възможност за нетуъркинг и посещение на интересна пещера в района.

Можете да си закупите билети от тук: https://greenrevolucia.com/product/bilet-za-zero-waste-fest

Както и да поканите колеги и приятели да се присъединят към събитието тук: https://www.facebook.com/events/1238763130091173

Организаторите предлагат отстъпки за групи над 10 души, за повече информация можете да се свържете с Вера Маркова на имейл адрес [email protected]

Събитието ще се проведе в градината на Хан Мадона, така че високите токчета не са за предпочитане. Също организаторите са взели мерки за намаляване на отпадъците от събитието и ви благодарят предварително за помощта при спазването им в името на по-светло и чисто бъдеще за България!

Платен материал
Източник: агенция Serpact