С всяка изминала година на пазара се появяват иновативни продукти за сън, които твърдят, че имат потенциала значително да подобрят комфорта на вашето легло и качеството на съня ви. Един от тези продукти, който набра значителна популярност, са т.нар. протектори за матраци. Предвид огромното разнообразие от продукти за сън, съвсем логично е потребителите да се запитат дали протекторът за матрак е задължителен аксесоар за всяка спалня или по-скоро е поредната ненужна покупка, в която не си струва да се инвестират средства.

Какво представляват протекторите за матраци?

Поддържането на висока хигиена на съня е от изключително важно значение, за да се чувствате комфортно в своето легло, както и за да предпазите здравето си. Имайки предвид, че матраците са една от най-употребяваните вещи, все пак спите на тях по около 8 часа всяка нощ в продължение на години, то да ги запазите чисти понякога може да е истинско предизвикателство. Повърхността на матрака е в постоянен контакт с тялото ви, в следствие на което по него могат да останат следи от пот, мъртви кожни клетки и т.н.

Също така, възможно е в ядрото на матрака да се задържа влага, което създава благоприятни условия за развитие на акари и други вредни за здравето микроорганизми. Хората с алергии, също както възрастните и децата, които са по-чувствителни, могат да изпитат сериозен дискомфорт, ако матракът им се окаже източник на алергени.

Ролята на протекторите за матраци е да е осигурят допълнителна защита на матрака от вредните въздействия на околната среда, като ви гарантират комфорт, удобство и спокойствие.

Какви са предимствата на протекторите за матраци?

Протекторите за матраци могат да се окажат отлична придобивка за вашата спалня, споделят експертите, тъй като те предлагат някои чудесни предимства. Ето и кои са част от тях:

На първо място, наличието на протектор ви позволява да поддържате висока хигиена на съня. Мислете за тях като за бариера, която спира замърсяванията да проникнат в матрака ви, като защитават както него, така и вас самите. Протекторът ще предпази вашето легло от натрупване на прах, неволни разливания на течности и други замърсявания, за да се радвате вие на комфорт и чистота.

Има различни модели протектори - някои с цип, други с ластик, но всички те могат да бъдат премахнати и изпрани в пералнята. След като изсъхнат е много лесно отново да ги сложите на леглото. В този ред на мисли, може да кажем, че почистването и поддръжката на протектора е лесна и всеки би се справил с  тази задача.

Протекторите са добър избор и за хора, които страдат от алергии. Те създават защитна бариера на вашето тяло от различните видове дразнители, които биха могли да се натрупат в матрака и да доведат до обостряне на алергични симптоми. Ползването на протектори за матраци включително намалява възможността от развитие на акари, които се хранят с мъртви кожни клетки.

Още едно предимство, което също не е за подценяване - протекторът може да ви помогне да запазите гаранцията на матрака. Много от производителите вече осигурят гаранция на продуктите си за поне 5 години. Компрометираната хигиена обаче има потенциал да се окаже спънка да се възползвате от гаранцията, ако се наложи. Затова използването на протектор е препоръчително.