Kaufland представя своя ангажимент за устойчиви цветя и растения в „Доклад за прозрачност Цветя&Растения“. Документът информира за изискванията на компанията по цялата верига на доставки и за усилията й за намаляване и избягване на пестицидите.

Докладът обобщава усилията на веригата, които са в четири основни направления и обхващат етапите много преди поръчката и доставката на цветята и растенията до хипермаркетите.

Стандарти и сертификати

В допълнение към международно признати сертификати като Global G.A.P.* Fairtrade** Kaufland разчита на вътрешни стандарти, които често надхвърлят законовите разпоредби. Те ограничават дори разрешени препарати в отглеждането на цветя и растения. Целта е да бъде поддържано възможно най-ниско ниво на използване на пестициди. През 2013 г. заедно със своите доставчици компанията въвежда тези стандарти в  „Изключващ списък с пестициди, нежелани за употреба при отглеждане на цветя и растения“

Ефективен контрол

За да се гарантират безопасни и висококачествени продукти, се извършват редовни одити по веригата за доставки от независими инспектори на място и при нужда се инициират подходящи мерки. На следващо място управлението на пестицидите се гарантира чрез регулярни изследвания от независими лаборатории.

Дългосрочни партньорски отношения с доставчиците

Устойчивото намаляване на пестицидите и опазването на социалните стандарти е възможно само чрез дългосрочно партньорство със земеделските производители и доставчици. От 2011 г. насам всички доставчици и подизпълнители подписват „Кодекс на поведение за бизнес партньори на Kaufland“, който изисква спазване на социалните стандарти и справедливите условия на труд по цялата верига на доставки.

Изследвания и образователни инициативи

Kaufland подкрепя изследователски проекти, насърчава иновации, предоставя информация и инвестира в образователни програми. В този контекст по повод Световния ден на Земята - 22 април, в хипермаркетите на веригата в цялата страна ще бъдат раздавани семена за медоносни растения.

Семената ще бъдат раздавани от 15:30 до 19:30 часа или до изчерпване на количествата. Те са подходящи за пчелите и другите опрашващи насекоми, които имат ключова роля за биоразнообразието. Затова Kaufland целенасочено включва в своя асортимент растения, благоприятни за пчелите, както и семена за тях. Като част от усилията в подкрепа на биоразнообразието през изминалия уикенд служители на компанията засадиха в Пловдив медоносна горичка от 150 липи.

* От 2019 г. Kaufland е член на международната организация Global G.A.P. Нейната цел е безопасно и устойчиво земеделско производство по цял свят.

** Независима инициатива за насърчаване на лоялната търговия

 

За Kaufland България: Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 000 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева. Вижте повече на www.kaufand.bg