1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Зам.-председателят на ЕК: Крайно невероятно е да бъде поискана промяна на курса евро/лев

Свят

Валдис Домбровскис обясни защо подобно решение няма икономическа логика

От чисто юридическа гледна точка е възможно страните от еврозоната и Дания да поискат промяна в курса на еврото спрямо лева, но икономически в това няма никакъв смисъл. Това подчерта зам.-председателят на Европейската комисия с икономически ресор Валдис Домбровскис в интервю за „Капитал“.

Той обясни и защо е „крайно невероятно“ страните от ERM2 да поискат промяна в курса. Причината е в логиката на Маастрихските критерии, които са определящи за фискалната политика в еврозоната: „Тези критерии изискват страната да установи обменен курс спрямо еврото, който България има вече от десетилетия, и да докаже, че може да поддържа макроикономическа стабилност именно с него. Така че ако валутният курс бъде променен, вие на практика се отклонявате от този макроикономически баланс. В това няма никакъв смисъл, поради което досега не е имало такъв прецедент“.

Домбровскис напомни и че евентуална промяна в курса е възможна само със съгласието на България.

Родната му Латвия също беше във валутен борд в периода преди да приеме еврото, като зам.-председателят на ЕК отбеляза, че никъде в прибалтийските страни не се е наложила промяна на обменните курсове: „В случая с Латвия също имаше спекулации за валутния курс, но реалността е, че възприехме еврото с фиксирания си курс, с всички осем цифри след десетичната запетайка“.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни ще "забави темпото" към еврозоната с цел да се постигне консенсус в обществото по темата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии