1 USD
1.83612 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,664.1

Според Плевнелиев: Завод на VW просто няма да има, но пък може да направят развоен център

БГ Бизнес

По думите на експрезидента в подобна структура 5000 души може да получават заплати от порядъка на 10 000 лв.

В хода на двегодишни преговори с "Фолксваген" ние обсъждаме различни възможности за инвестиции - компанията например може да отвори център за развойна дейност в страната. Това заяви президентът (2012 г. - 2017 г.) Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

В него по думите му могат да работят вероятно от три до пет хиляди човека. "Ако ние направим такъв център, нека сметнем - във фабриката на автомобилния гигант щяха да работят четири хиляди човека със заплати от 1000 евро, а в такъв развоен център би имало пет хиляди души със заплати в рамките на седем - десет хиляди лева", посочи Плевнелиев.

Той отбеляза, че през следващите седмици три компании от ранга на "Бош" ще преговарят за развойни центрове у нас.

Вчера стана ясно, че германският автомобилен гигант се е отказал и от основния си проект в региона - нов завод в Турция. Нашата страна отпадна на последния етап на надпреварата. Според Плевнелиев причината да не се стигне до изграждане на предприятието в южната ни съседка не е само в коронавируса и икономическите проблеми в глобален мащаб: "Защото Турция е страна, в която вече демокрацията е в упадък. На това отгоре и президентът Реджеп Ердоган вече води и войни - за справка Либия, но не само".

Все пак той отбеляза: "За нас това не означава, че Фолксваген ще прави завод в България - такава фабрика, каквато беше замислена, просто няма да има".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии