1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Поглед към Бюджет 2022: 710 лв. минимална заплата, 4,9% ръст на икономиката и дефицит от 4,1%

Финанси

Ако натискът на епидемията отслабне, "минусът" в бюджета ще е около 2,5% от БВП

Минимална заплата от 710 лв. ще бъде заложена в Бюджет 2022. Това каза в интервю за в. "24 часа" финансовият министър Асен Василев.

Размерът на минималното възнаграждение не е изненада и съвпада с информацията, която bTV съобщи на 4 януари.

Василев посочи още, че в бюджета е заложен ръст на българската икономика от 4,9%. В прогнозите на финансовото министерство е залегнала инфлация от 5%, която е с 2,8% по-ниска от тази, отчетена за 2021 г.

За 2022 г. се предвижда дефицит в бюджета, който ще е функция на разходите за COVID мерки. С тях отрицателното салдо ще е в размер на 4,1%, а без тях - 2,5%.

Още от сега е ясно, че този бюджет ще има временен характер, защото се очаква през лятото той да бъде актуализиран и в него да залегнат някои от основните реформи, които правителството предвижда.

"Надявам се чрез новия бюджет да възродим отделянето на социалното подпомагане от пенсионната система. Това бе предложено от служебния кабинет, но парламентът не го прие", каза Асен Василев.

"Обмисляме за централните администрации, болници и училища фонд да купува ток за по 12-24 месеца. Ако 70-90% от потреблението е по дългосрочни договори, ще има и стабилност, и предвидимост, и по-ниски цени", каза още финансовият министър.

Предвижда се с Бюджет 2021 да започне реализация на инфраструктурната програма на правителството с размер от 12 млрд. лв., която предвижда нови километри магистрали, първокласни пътища, нови мостове над р. Дунав. Голяма част от тези пари се очаква да дойдат и по линия на европейското финансиране.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии